Meniul zilei

Fabrica sapun a la cumatru toate natural in casa

 De ceva timp am inceput sa postez retete de sapun natural, retete concepute si realizate de mine de la a la z, dar am tot amanat sa postez si pasii de realizare a sapunului; am considerat ca se pot gasi si pe alte bloguri. Dar azi m-am hotarat, intrucat am primit mai multe mail-uri in care mi se cereau explicatii concrete.


  Asadar, am sa postez una dintre cele mai simple retete de sapun natural, un sapun ce contine doar ulei de masline ( extravirgin, in cazul de fata). Sapunul este cunoscut si sub denumirea de Sapun de Castilia.




 Contine:


- 1000 grame ulei de masline


- 126 g soda caustica (NaOH)


- 340 g apa distilata ( am folosit ceai de musetel si galbenele) 


- 3 linguri ulei de masline, adaugata la sfarsit, pt hidratare


 Acest sapun este foarte fin, recomandat pielii sensibile sau pielii delicate a copiilor. Nu l-am parfumat cu absolut nimic. Face spuma putina, dar fina.

   Pt producerea sapunului aveti nevoie de cateva ingrediente si ustensile de lucru.

   INGREDIENTE: grasime, soda caustica ( NaOH) si apa. Acestea sunt ingredientele principale, ingrediente din care si bunicile noastre faceau sapun ( ele utilizau metoda "la cald", pe care eu insa nu o agreez prea tare).

   Pt sapunul fin, indicat a ne spala pielea si parul, recomand utilizarea metodei "la rece". Aceasta nu presupune fierberea sau coacerea ingredientelor, ci doar incalzirea lor. Iese un sapun mult mai fin si delicat, ce ingrijeste pielea si parul super bine. Este asa de delicat cu pielea datorita cantitatii deloc neglijabile de glicerina naturala, ce rezulta in cadrul procesului de saponificare.



   Se folosesc diferite tipuri de ulei/grasime, autohtone sau de import. Fiecare ulei are proprietati diferite, unele fac mai multa spuma decat altele, altele ingrijesc mai bine pielea, altele o hidrateaza foarte bine. Recomand folosirea mai multor tipuri de ulei de-o data pt realizarea sapunului, pt a beneficia de toate proprietatile uleiurilor. Sapunul ideal trebuie sa faca spuma, sa hraneasca si sa catifeleze pielea, si sa miroase frumos. Fiecare ulei/grasime are un indice de saponificare diferit, asa ca recomand mare atentie in calcularea acestuia, pt a nu compromite rezultatul final. Acesti indici ii puteti gasi pe site-uri specializate.

   Nu se poate fabrica sapun fara soda caustica, asa ca trebuie achizitionata si aceasta. Puritatea ei trebuie sa fie cat mai mare posibil: 98-99%. Aveti grija ca aceasta sa fie specificata pe ambalaj. Soda o puteti gasi sub forma de fulgi sau pulbere, de culoare alba.

   Apa folosita in fabricarea sapunului trebuie sa fie apa distilata, pt a nu se crea alte legaturi chimice. Alti producatori de sapunuri folosesc insa apa de izvor sau chiar apa minerala. Personal nu am incercat decat cu apa distilata. In locul apei, puteti folosi insa si ceaiuri/infuzii de plante ( tot cu apa distilata), sucuri proaspete de fructe sau legume ( doar cele facute acasa, de voi, nu din cele cumparate), precum si lapte ( cel mai cautat este laptele de capra).

   Pt parfumarea sapunului se folosesc uleiuri esentiale, folosite simple, sau combinate intre ele. Recomand utilizarea doar a uleiurilor esentiale, nu a celor de candela, pe care le gasiti peste tot. Cele esentiale sunt mult mai concentrate si benefice pt trup si suflet. Le puteti achizitiona de la aproape orice magazin naturist.



    Sapunul poate fi imbunatatit cu plante de tot felul, cu lapte, cu miere, cu seminte sau cereale macinate, pt exfoliere. Se pot adauga la final: seminte de mac, fulgi de ovaz, tarate de grau, malai, gris , plante macinate si tot ceea ce va doreste sufletelul ( dar nu toate de-odata :)).


   USTENSILE DE LUCRU:
  
- cantar bun ( sa cantareasca din gram in gram)
- termometre de alimente ( din cele folosite pt fripturi, ce arata ca o andrea). Este suficient si unul, dar sa-l stergeti inainte de a-l introduce dintr-un vas in altul

- mixer stick ( va ajuta foarte mult, pt ca scurteaza incredibil de mult timpul de lucru; incercati insa sa nu-l folositi decat pt asta. Eu l-am luat pe cel mai ieftin gasit pe piata)



 - doua vase inalte din plastic
 - o lingura de lemn



 - un vas in care sa incalzesti uleiurile ( am un vas din inox cu coada)
 - ochelari de protectie
 - masca pt fata, sa nu inhalati vaporii de soda
 - manusi de protectie- sunt ok cele galbene, de menaj
 - haine mai rele
 Asta reprezinta "aparatura" necesara producerii sapunului, exact ceea ce folosesc si eu acasa. Tin sa precizez ca eu fac sapun in cantitati mici, in bucataria proprie.

  PASII  NECEARI  FABRICARII SAPUNULUI:

- se cantaresc toate uleiurile. Se pun in acelasi vas, rand pe rand, setand cantarul pt fiecare. Acelasi vas o sa-l puneti si la incalzit
- se cantareste in vasul de plastic (inalt, neaparat) cantitatea de lichid ( se poate folosi ceai de plante, suc proaspat stors de fructe sau legume, sau apa- neaparat apa distilata; se pot si combina intre ele)
- se cantareste cantitatea de soda ( de puritatate 98-99% neaparat- e mai greu de gasit, dar nu imposibil )
- se adauga treptat, cu grija soda in apa ( 
NEAPARAT SODA IN APA, nu invers, ca poate chiar sa "explodeze", amestecand usor, pana se dizolva soda. Aveti mare grija sa faceti operatiunea asta intr-un spatiu aerisit bine ( eu fac in balcon, cu geamul larg deschis), fara copii sau animalute prin preajma. Aveti grija, ca lichidul se va incinge tare-tare. Amestecati din cand in cand, pana nu mai ramane soda pe fundul vasului.
- intre timp se pun la incalzit uleiurile, dar aveti grija sa nu uitati de ele ( temp sa fie in jur de 45-50 grade)
- folosind termometrul, se masoara temperatura solutiei de soda. Cand temperatura ajunge pe la 50 grade, se golesc uleiurile din vasul in care le-ati incalzit in cel de-al doilea vas de plastic.
- incearcati sa le potriviti temperatura, ca amandoua sa fie la fel: solutia de soda si cea de ulei
- odata atinsa temperatura necesara, se adauga treptat, amestecand continuu, solutia de soda in ulei, in ordinea asta
- se amesteca timp de 1-2 minute si apoi se foloseste stickul ( dureaza 5-10 min, in functie de cantitatea de sapun pe care doriti s-o faceti; cu cat e mai mica, cu atat terminati mai repede).
- cand se mai intareste ( ca o budinca subtire), se adauga cantitatea de ulei folosita la hidratare ( eu folosesc ulei din germeni de grau, ulei de masline extravirgin etc), diverse plante, lapte , miere, malai etc
-acum a venit momentul sa se puna sapunul in forme ( recomand de plastic). Se acopera cu folie alimentara si se pune sub paturi sau perne, sa stea la caldura pana a doua zi ( de obicei, fac sapun seara)
- se scot din forme si se lasa sa se "odihnesca" 8 sapt ( altii spun 6, dar eu recomand min 8 sapt), in spatii uscate si aerisite.


  Spor la lucru!!

  P.S.: desi poate parea greu la prima vedere, nu-i asa. Trebuie doar sa respectati cateva detalii.

Un comentariu:

  1. Buna seara,

    Se poate face sapun lichid de castilia? Adica sa ramana lichid

    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere